Kind zijn associeer je met vreugde, blijdschap en onbezorgdheid. Tot het ziek wordt en het voor onderzoeken en behandelingen naar het ziekenhuis moet. Dan komen andere gevoelens naar boven: angst, onzekerheid, verdriet.

Een steriele ziekenhuisomgeving versterkt deze gevoelens alleen maar.

Kurt Laenen, verpleegkundige en spelbegeleider in het Koningin Paola Kinderziekenhuis te Antwerpen, ondervindt dit in zijn dagelijks werk en wil er wat aan doen. Hij klopt aan bij SAMMAN om zijn idee te kunnen realiseren. Als zichtbaar resultaat van de begeleiding en dank zij de hulp van velen die bijdroegen met tijd, expertise, materialen, en geld, opent op 6 november een kleurrijke speelruimte waar de kinderen even op adem kunnen komen.

Initiatiefnemer

Kurt Laenen, spelbegeleider in het Koningin Paola Kinderziekenhuis

Idee: Een gevoel van warmte en welkom in het ziekenhuis

Hoe maak je van een ziekenhuisomgeving een plaats waar zowel de patiënten en hun ouders als de dokters, verpleegsters en vrijwilligers zich welkom en goed voelen?

  • Door de patiënten en hun ouders op een duidelijke en kindvriendelijke te informeren over het zorgtraject
  • Door een rustgevend interieur dat huiselijkheid uistraalt
  • Door een speelruimte met aangepast speelgoed waar kinderen zich weer kind kunnen voelen en even de ziekenhuisbeslommeringen achter zich kunnen laten

Uitdaging: het vinden van steun zowel binnen als buiten het ziekenhuis

Om dit te helpen realiseren zijn er naast een intern draagvlak ook externe partners nodig. Kurt neemt SAMMAN onder de arm om hem hierin te faciliteren.

Begeleiding door SAMMAN

Kurt Laenen presenteerde zijn project aan het SAMMAN Fonds en werd geselecteerd voor een financiële tussenkomst voor de begeleiding.

In een eerste fase ligt de nadruk op het benoemen van zijn drijfveer, de noden, de waarden die belangrijk zijn. Kortom het bepalen van de identiteit van het project.

SAMMAN denkt mee op verschillende niveaus: strategisch, functioneel en technisch.

Het resultaat van onze begeleiding vertaalt zich als volgt:

  • Collega-verplegers, geneesheren, psychologen en directieleden delen het idee van Kurt Laenen en verlenen hun actieve medewerking. Kurt krijgt groen licht voor de bouw van het speellokaal.
  • Externe private partners slaan de handen in elkaar: sommigen zorgen een deel van de financiering, anderen stellen materialen ter beschikking, een architecte maakt vrijwillig een origineel plan, …
  • Het speellokaal is klaar en kinderen maken er dankbaar gebruik van. Een impressie van de sfeer bij de opening
  • Diverse werkgroepen zijn actief om ook andere infrastructuur in het ziekenhuis kindvriendelijk te maken.

141104_speellokaal_Paola Kinderziekenhuis_1313_72dpi 141104_speellokaal_Paola Kinderziekenhuis_1316_72dpi speellokaal Paola Kinderziekenhuis_1311_72dpi