NieuwsSymposium BURNOUT

De droom van Annemie: rust voor de patiënt

Onmacht, angst, verdriet, chaos, eenzaamheid, … deze gevoelens overvallen de oncologische patiënt na een eerste diagnose. Patiënten moeten dan weten: ‘Ik sta er niet alleen voor, ik word gedragen door  een professioneel team’. RUST creëren doorheen het hele zorgtraject is van zeer groot belang.

Annemie, borstverpleegkundige in het Sint Maartenziekenhuis te Duffel,  ervaart deze noden en droomt ervan om o.a. twee bestaande ruimtes volledig om te turnen. Enerzijds tot een warme, huiselijke gespreksruimte. Weg van het steriele ziekenhuisgebeuren kan de hulpverlener daar dan in alle intimiteit en veiligheid met de patiënt praten na een eerste slecht-nieuws-gesprek. Anderzijds tot een centraal rustpunt waar patiënten en zijn familie even op adem kunnen komen bij een kop koffie, rustig radio kunnen beluisteren of een filmpje zien. .

SAMMAN begeleidt haar in de realisatie van haar droom

Aanvankelijk stond ze er met haar idee alleen voor.

Ze klopte 20 maanden geleden echter aan bij SAMMAN. Ze wilde begeleid worden. ‘Hoe moet ik hieraan beginnen?’, was haar noodkreet. Inmiddels werd zij reeds twee maal geselecteerd door het SAMMAN Fonds. Hierdoor kreeg ze de middelen voor een professionele begeleiding om haar droom om te zetten in een concreet actieplan, gedragen door velen.

…een project van velen

Inmiddels wist ze al vele mensen zowel binnen als buiten het ziekenhuis te motiveren en mobiliseren om haar project te helpen realiseren. Haar diensthoofd, verpleegkundigen, dokters, directie, technische dienst, …Ze scharen zich allemaal achter het idee en steken de handen uit de mouwen. Vrijwilligers van buitenaf waaronder een architecte en iemand gepassioneerd door interieur tekenen mooie plannen uit en gaan creatief op zoek naar betaalbare oplossingen voor de inrichting.

Aan alles hangt natuurlijk een prijskaartje. Werkgroepen gaan aan de slag om manieren te vinden geld in te zamelen.

Lezing ‘Burn out bij zorgverstrekkers’ en muzikaal optreden van ‘The Moodswings’

Op 16 mei 2013 vond in dit kader het eerste evenement plaats. De opbrengst hiervan gaat integraal naar de inrichting van de 2 ruimtes.

Met meer dan 250 deelnemers was deze avond ronduit een succes.

Aanwezigen leerden alles over burn-out:  hoe ontstaat het, hoe ga je ermee om ( preventief en curatief) en hoe kan je werkomgeving hier een rol in spelen? Annemie lichtte er ook uitgebreid het project toe en wat er allemaal op stapel staat.

Daarna praatten ze nog na bij een glaasje en ‘live’ muziek van ‘The Moodswings’.

Meer info vind je hier.

Dank aan alle aanwezigen. Jullie aanwezigheid was een meerwaarde voor zowel de patiënt en zijn omgeving, de zorgverlener als het ziekenhuis zelf.